blauwe zones dan buettner
Blauwe Zones

Blue Zones volgens Buettner

Dan Buettner is heeft er zijn levenswerk van gemaakt om Blue Zones te onderzoeken. Waar dook de term Blue Zones als eerste op? Wie is de ontdekker van de Blue Zones? En welke blauwe zone werd als eerste ontdekt?

Ontdekkers van de eerste Blue Zone op Sardinië: Poulain en Pes

In 2000 bevonden demografisch onderzoeker Michel Poulain en Italiaanse dokter Gianni Pes zich op Sardinië. Ze deden onderzoek naar de levensduur van de Sardijnse mannen. De onderzoeksresultaten waren opmerkelijk: In bepaalde regio’s haalde één op de 196 mensen die tussen 1880 en 1890 geboren was, de leeftijd van 100. Een veel groter aantal dan elders.

In dit onderzoek tekenden ze blauwe cirkels rondom de dorpen waar uitzonderlijk hoge levensverwachting heerste. Tijdens en na het onderzoek refereerden ze aan de bijzondere gebieden als de ‘Blue Zones’. De uitkomsten van deze studie werd gepubliceerd in het Journal of Experimental Gerontology in 2004, onder de titel Lifestyle and nutrition related to male longevity in Sardinia: an ecological study.

Onderzoekers Michel Poulain en Gianni Pes aan het werk in Griekenland, 2009. Bron: aarpquest

Dan Buettner en National Geographic

Dan Buettner was onderzoeksjournalist van National Geographic Magazine. Gegrepen door het mysterie van de blauwe zones besloot hij zelf onderzoek te gaan doen. Dan Buettner huurde een team van demografen en antropologen in en begon aan een wereldwijd onderzoek naar longevity.

In het onderzoek van Buettner werden er vijf plaatsen geïdentificeerd waar mensen gemiddeld veel ouder werden dan elders. Naast het reeds bekende Sardinië, werden ook Okinawa, Nicoya, Loma Linda en Icaria bevestigd als blauwe zones.

Buettners’ team vond niet alleen de locaties waar mensen gezond oud werden, maar wist ook een vinger te leggen op het waarom. Deze plekken hadden 9 gemeenschappelijke levensstijl-elementen, de zogenaamde longevity factors.

National Geographic publiceerde in 2005 een fotoreportage ‘The Secrets of Long Life’. In 2008 verscheen Dan Buettners boek: The Blue Zones: Lessons for Living Longer From the People Who’ve Lived the Longest.

foto van het artikel in National Geographic, 2005

Dan Buettner werkte samen met demografisch onderzoeker Michel Poulain en Italiaanse dokter Gianni Pes om het concept van Blue Zones uit te werken. Ze richtten het platform Bluezones.com waarop ze lesmaterialen, boeken en trainingen aanbieden rondom de Blue Zones levensstijl.

De belangrijkste elementen in de gezonde levensstijl van de bewoners in de blauwe zones zijn:

  1. Regelmatige rustige fysieke activiteit, gedurende heel het leven
  2. Eten met weinig calorieën
  3. Een bijna-vegetarisch eetpatroon met veel fruit en groente
  4. Gematigde consumptie van alcohol (een dagelijks glas rode wijn)
  5. Een doel in het leven (ook wel Ikigai of Plan de Vida)
  6. Weinig stress
  7. Deelname in spiritualiteit of religie
  8. De familie staat centraal in het leven
  9. Sterke sociale interactie en een gevoel van community

Dan Buettner TED Talk

De TED talk van Buettner: ‘How to live to be 100+‘ is zijn bekendste. Maar een paar jaar eerder gaf hij al een TED talk op TED MED 2011, waarin hij het mirakel van de Blue Zones bloot legde.

Lezing van Dan Buettner over blauwe zones in 2011
De bekendste TED Talk van Buettner in 2013

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *