Blauwe Zones

Wijn goed voor je? Op Sardinië blijkt van wel!

Er zijn plaatsen op de wereld waar mensen veel ouder worden dan elders: the Blue Zones. De ouderen hebben veel minder ziekten en blijven tot op hoge leeftijd vitaal, gezond en gelukkig. Honderd jaar en ouder is in deze  blauwe zones heel gewoon.

Waar liggen deze zones?

De blauwe zones lijken willekeurig over de wereld verspreid te liggen:

 • Sardinië. In de regio Oglastria op Sardinië is de levensverwachting van mannen bovengemiddeld hoog. Ze leven in bergachtige gebieden en verbouwen hun eigen voedsel en rode wijn.
 • Okinawa. Op het Okinawa eiland in Japan leven de vrouwen bijzonder lang. Kenmerkend voor deze blauwe zone is het plantaardige (soya) dieet en de beoefening van tai chi.
 • Nicoya. De bewoners van dit schiereiland in Costa Rica hebben allen een levensdoel: plan de vida.
 • Loma Linda. De Loma Linda leefgemeenschap in California, Amerika, is een blauwe zone waar religie en een hechte gemeenschap essentieel zijn.
 • Icaria. Op dit Griekse eiland heerst het Mediterrane dieet: rijk in olijfolie, rode wijn en zelf-verbouwde groenten.


Wat hebben deze gebieden gemeen?

 • Een geïsoleerde ligging
 • Veel zon
 • Weinig industrie
 • Weinig gebruik van bestrijdingsmiddelen
 • Weinig stress
 • Hechte gemeenschappen: ouderen leiden een goed sociaal leven. Ze draaien nog mee in de maatschappij en voelen zich nuttig.

Dat mensen hier langer leven en ook nog gelukkiger zijn, lijkt te liggen aan de alledaagse dingen: hun eet- en drinkgewoonten, het gezelschap waarin ze verkeren en hun kijk op het leven. 
De voeding in de blauwe zones is puur en onbewerkt. De weg van productie tot consumptie is kort: zo van het land op het bord. Mensen hebben bijna allemaal wel een moestuintje met onbespoten groenten. Vlees wordt weinig gegeten. Sociale netwerken en familiebanden zijn sterk. De mensen leveren ook op hoge leeftijd hun bijdrage aan de gemeenschap waardoor zij zich nuttig voelen. Zij hebben veel beweging.

Fruit uit Sardinië. Eigen archief.

Hoe zit dit op Sardinië? 

Op Sardinië leven 10 x zoveel honderdjarigen als in de VS. 
Door de eeuwenlange isolatie, hebben de bewoners hun traditionele leefwijzen lang behouden. Er wordt gejaagd en gevist, men verbouwt groenten, fruit en olijven voor eigen gebruik en kruiden groeien overal op het eiland.

De gemiddelde Sardijnse familie heeft zijn eigen wijngaardje

De Sardijnen hechten veel waarde aan samenzijn met de familie en vrienden en er wordt veel gelachten. De leefwijze is slow en de Sardijn heeft een grote mate van acceptatie, van de dingen nemen zoals ze komen.

Men leeft van wat de aarde biedt en dat is op Sardinië een zeer gevarieerd Mediterraan dieet vol anti-oxidanten. De gemiddelde Sardijnse familie heeft zijn eigen wijngaardje. Wijn wordt er dan ook door velen dagelijks  gedronken, met mate, zo’n 2 glazen per dag. In de Sardijnse rode wijnen zit zeer veel resveratrol, een polyfenol. Deze stof zit in de schillen van druiven. Dat hij vooral in rode wijn terecht komt, is omdat de schillen meevergisten bij de rode-wijnbereiding. Oude druivenstokken bevatten meer resveratrol dan jonge stokken. En laten ze nou juist op Sardinië heel oude druivenstokken hebben!

Schaapherder die de lunch voorbereidt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *